Kamen mog detinjstva (and cover “Fear of the dark”)

Nisam bila dete koje za sobom vuče omiljeno ćebe ili medu. A želela sam. Odabrala sam jastučak i jastučnicu sa plavim sidrom. I bilo je u redu. Ali, nisam primećivala kada je nestajalo radi pranja, a kamoli se uznemiravala. Dok na kraju nije otišlo tiho iz mog kreveta, poslednji put.

Sevne mi pred očima ponekad ta scena sa detetom iz serije dok sam bila još u vrtićkom uzrastu. Ne pamtim da li je bilo dečak ili devojčica. Imalo je izrazito svetlu boju kose, govorilo meni nepoznatim jezikom, a među dlanovima čuvalo beli oblutak. 

Imala sam mnogo igračaka. Ipak. Kamen je tada postao moja omiljena lutka. Ne toliko onaj u koji sam gledala, koliko onaj koji sam u sebi klesala. Jer, osetila sam, iako otporan, njegov oblik ne mora biti konačan.

Nisam opsesivna skupljačica, zatrpana hrpom kamenja. Ipak, decenijama nakon inicijalnog oblutka, neka bitna mesta u mom životu zauzima kamen. Često je pored fotografija. Da ih ne odnese vetar. U zaborav. 
Kemenu nije neophodan zagrljaj da bi zablistao, pohvala da bi postao snažniji. Ume da bude oštar, ali dovoljno upornom talasu dopušta da ga uglača; nije sam ali je jedinstven; na gomili je, ali ima posebnu šaru. I oštećen ostaje čvrst. I onaj sitan učestvuje u izgradnji visokih zdanja; umetnik od neuglednog komada može napraviti izvor divljenja.

Photo by @freetimephoto1

Dobila sam etiketu Overtinkera. Tumbam mogućnosti, čitam različite scenarije, prelistavam stavove – u strahu da me nešto ne iznenadi. Pripremam se, kako za blistave osmehe, tako i za zatamljene prozore. 
Moje kamenje je materijal za zid, iza koga se ponekad sakrijem od emotivnog učestvanja. Virim, čekam da se pojavi pouzdano sunce na mom oknu.

Akteri su se menjali, u rodu i po funkciji, ali se scenario ponavljao:
“Doneću ti nešto sa puta.”
“Donesi mi kamen! … Ozbiljno, donesi mi kamen. Ne. Ozbiljno. Želim kamen.”
Jednom sam na poklon dobila kameno srce. 
Izgubila sam ga. 
I bolje – ne čuči u svakom kamenu alhemijsko zlato.
Pronaći ću sama drugo. 
Neko novo.
Neko drugačije.
Neko za mene.
Srce.

4 Replies to “Kamen mog detinjstva (and cover “Fear of the dark”)”

  1. Your style is so unique in comparison to other folks I’ve read stuff from.

    Many thanks for posting when you have the opportunity,
    Guess I will just book mark this blog.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *